Гей браковете на референдум в Орегон през 2014

Гей браковете на референдум в Орегон през 2014

По-малко от десетилетие след като с референдум конституцията на щата Орегон бе изменена така, че да забрани еднополовите бракове, поддръжниците им сега са се решили да поставят въпроса пред избирателите отново.

Най-голямата правозащитна организация, ангажирана с правата на гей хората в Орегон, Basic Rights Oregon, тази седмица започна петиция за инициирането на референдум през 2014 г., който да постави на избирателите въпроса да бъдат ли разрешени еднополовите бракове. Предвид ресурсите на организацията и общественото внимание върху въпроса, твърде вероятно е инициативата да успее.

„Мисля, че хората започват да разбират колко уникално и специално нещо е бракът и затова не биха лишили никой от него”, заявява Джеана Фрезини, изпълнителен директор на Basic Rights Oregon.

Тереза Харке, говорител на християнската организация Орегонски съвет за семейството, заяви че от групата се подготвят от месеци, за да се противопоставят на гей браковете в щата. Според нея тяхна задача сега е да обяснят на гласоподавателите защо е важно да запазят брака като институция между мъжа и жената.

Според Фрезини легализирането на гей браковете във Вашингтон, Мериленд и Мейн е дало силен тласък в полза на тяхната позиция. В момента девет американски щата плюс Окръг Колумбия признават юридически семействата на еднополови двойки под формата на брак.

Basic Rights Oregon работи по референдума от 2009 г. През 2011 г. от организацията се отказаха да поставят въпроса за гласуване през 2012, тъй като прогнозите не били в тяхна полза. Посоката на вятъра обаче сега е променена и те виждат големи шансове в инициативата си.

В момента Орегон е сред 29-те щата, които съдържат забрана за еднополовите бракове в конституцията си. Ако референдумът през 2014 г. се състои и решението е в полза на гей браковете, това ще бъде първият случай, в който избиратели са премахнали референдум забрана, приета пак с референдум преди това.

Организацията ще има нужда от 116 284 подписа, за да инициира референдум. Очаква се стартът да е навръх Св. Валентин.

Gama News
Следвай ни:

Gama News

GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.
Gama News
Следвай ни:
GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Анти-спам ключ * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.