Българският хелзинкски комитет изпрати писмо до омбудсмана относно Луковмарш

Българският хелзинкски комитет изпрати писмо до омбудсмана относно Луковмарш

Правозащитната организация Български хелзинкски комитет (БХК) изпрати до националния омбудсман, Константин Пенчев, отворено писмо, в което отговаря на аргументите на омбудсмана да не уважи миналогодишна жалба, искаща забрана на шествието.

От 2003 г. насам през февруари в София се провежда Луковмарш — възпоменателно факелно шествие в памет на ген. Христо Луков, военен деец, бивш министър на войната в Третото българско царство и значима политическа фигура в България през Втората световна война. Като лидер на силно повлияния от фашизма/националсоциализма Съюз на българските национални легиони (СБНЛ) и поддържал близки връзки с нацисткия режим на Третия райх, Луков е спорна личност в българската история. Поради това различни неправителствени организации и общности сочат Луковмарш като неонацистка проява.

Основен организатор на мероприятието е соченият като проводник на неофашистки, неонацистки, расистки и хомофобски идеи Български национален съюз (БНС). В шествието ежегодно участват младежи от спортната организация на БНС с военни униформи, което силно напомня на шествията на младежките паравоенни организации Хитлерюгенд.

През 2012 г. активисти на правозащитната организация „Хора срещу расизма“ поискаха с отворено писмо от Столичния общински съвет забрана за проявата. Организацията Европейска мрежа срещу расизма изпрати писмо до кмета на София Йорданка Фандъкова, с копия до министър-председателя Бойко Борисов, председателя на Народното събрание Цецка Цачева и омбудсмана Константин Пенчев, което също настоява за забрана на мероприятието. Това обаче не се случи.

В отворено писмо от днес Маргарита Илиева, правен директор на БХК, отговаря на аргументите, които Константин Пенчев повдигна в подкрепа на отказа си да съдейства за забрана на шествието през миналата година.

В миналогодишната си позиция омбудсманът сочи, че в материалите, с които организаторите представят шествието, не се съдържа език на омразата.

„Разбира се. Тези хора знаят закона и няма да принудят властите […] да го приложат срещу тях, като ги провокират с директни заявления, че ще пропагандират избиването на евреите, ромите и хомосексуалните”, пише в писмото си Илиева. „Достатъчно е, че те честват човек, който олицетворява тази пропаганда. Косвено, по този начин, те честват именно тази пропаганда и, следователно, се приобщават към нея… […] Вие знаете кой е Луков и какво е извършил в българската история — кои сили е представлявал и кои идеи е налагал с властта си на военачалник. Следва да признаете, че този човек олицетворява именно квинтесенциалния език на омразата. Хората, които го честват, честват последния. Честването на езика на омразата е тъждествено на проява на такъв”.

Според Илиева личност, била емблематичен поддръжник на отговорния за Холокоста националсоциализъм, има своето символично отражение и към съвременните представители на общностите, които са били засегнати от Холокоста:

„[А]ко Вашата позиция действително е, „че прояви, в които активно се пропагандира словото на омраза, са недопустими и неприемливи в нашето общество, възприело демократичните принципи и ценности”, Вие ще упражните правомощията си в пълен обем, за да предотвратите поругаването на паметта на всички избити от нацистите, включително с помощта на България и Луков, евреи, роми и хомосексуални хора. Това се налага, за да защитите и живите – днес наши съграждани, евреи, роми и хомосексуални, са заплашени от безнаказаното символно насилие, което представлява т. нар. Луковмарш. Всяка институция, която бездейства пред това насилие, ефективно съучаства във виктимизирането на тези хора”.

В периода 1935 — 1938 г. Луков е ръководител на националистическата организация Съюз на българските национални легиони (СБНЛ), с която организаторите на Луковмарш от Български национален съюз (БНС) се отъждествяват. В монографията си „Социално наляво, национализмът — напред“ историкът Николай Поппетров определя СБНЛ така:

[…] Още при първите си стъпки легионерската организация изразява своя антикомунизъм, отричане на либерализма, масонството, интернационализма и пацифизма. Пак още при най-ранните си изяви показва симпатии към италианския фашизъм и към националсоциализма, от които заимства различни идейни постановки, символи, лозунги и терминология. На Третия си конгрес (1933 г.) организацията показва ориентация към еднопартийния политически модел. […] Проявява изразени симпатии към новия ред — националсоциализма, изразява силен антисемитизъм, постепенно навлиза в целенасочена опозиция на режима, участва в различни комбинации за компрометиране на безпартийния режим. В нея влиза група висши запасни офицери, споделящи идеите на радикалната десница и на тоталитаризма. […]

Организатор на Луковмарш е Българският национален съюз (БНС) — крайно-дясна непартийна организация, която от години е сред основните разпространители на расистка, ксенофобска и хомофобска реч в България. През 2008 г. по случай първия гей парад в България БНС организира кампания за нетолерантност спрямо ЛГБТ хората. В самото начало на прайда бившият вече лидер на организацията, Боян Станков с псевдоним Расате, бе арестуван от полицията. БНС си сътрудничи с пловдивската структура на международното неонацистко движение „Кръв и чест“, както и с партията ВМРО-БНД на Красимир Каракачанов.

В своя реч в Пловдив на 28 ноември 2009 г. по случай 90-та годишнина от подписването на Ньойския договор, освен призивите за физическа саморазправа с техните врагове (минути 6:00 и 7:15), Боян Станков-Расате открито приветства свободата, на която се радват крайно-десните организации в България (мин. 4:45), в сравнение с техните „колеги” от Западна Европа. България е една от малкото страни в Европа, в която крайно-десните могат свободно и необезпокоявано да организират свои шествия, и открито да пропагандират нео-нацистки и нео-фашистки идеи, без това да предизвика активен дебат в обществото.

Пълният текст на писмото на БХК е достъпен в сайта им тук.

Gama News
Следвай ни:

Gama News

GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.
Gama News
Следвай ни:
GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Анти-спам ключ * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.