Мормони и евангелисти искат от Върховния съд на САЩ да игнорира научните данни за гей родителите

Мормони и евангелисти искат от Върховния съд на САЩ да игнорира научните данни за гей родителите

Сега, когато казусът за Предложение 8 стигна до Върховния съд на САЩ, християнски религиозни общности, традиционни противници на равните права за ЛГБТ хората, изпратиха свои становища до съда, искайки от него да пренебрегне научните становища относно отглеждането на деца от еднополови двойки.

В две становища, изпратени в края на януари, няколко религиозни организации, сред които мормонската църква, Националната асоциация на евангелистите и Южната баптистка конвенция, поискаха от съдиите да игнорират преобладаващите научни доказателства, че родителите от един и същ пол не са по-малко способни да отглеждат деца от родителите с различен пол.

Автор на становищата е адвокатът на мормонската църква, Вон Кийч, според когото еднополовите двойки са по-долнокачествени родители от разнополовите. Докато становищата призовават върховните съдии да пренебрегнат преобладаващото научно мнение, те се позовават тъкмо на научно изследване — добилото скандална слава изследване на Марк Регнерюс, който наскоро призна, че изследователските му методи не са напълно солидни, след като бяха открити нередности около рецензионния процес преди публикуването на доклада му.

В становището, предназначено за случая САЩ срещу Уиндзор (U.S. v. Windsor), който оспорва законосъобразността на Закона за защита на брака, евангелистите пишат:

„Поради същността си такива политически въпроси не могат да получат окончателен отговор от науката, нечие професионално мнение или аргументите на самата правна наука. Макар определено да сме убедени от научните становища, подкрепящи традиционния брак, истината е, че например изследователите в сферата на социалните науки не са съгласни относно родителството на гей двойките. Каквото и да е заключението на пръв прочит, „нищо в Конституцията не задължава [правителството] да приема като истина най-съвременното и усъвършенствано [научно] мнение”.

В становището си по Холингсуърт срещу Пери (Hollingsworth v. Perry), делото, разглеждащо законосъобразността на Предложение 8, религиозните организации пишат:

„В социалните науки се води активен дебат относно това дали някои от становищата, основани на здрав разум, са емпирично убедителни. Но никой текст в Конституцията не изисква от щата Калифорния „да приема за истина най-съвременното и усъвършенствано [научно] мнение”. Законодателите — включително народът на Калифорния — имат право „да действат според различни недоказуеми предположения”, включително тези, които са „сбор от [техния] житейски опит” и ги водят до извода, че традиционният брак и семейните структури, които той подкрепя, заслужават изключителна правна закрила”.

Изслушванията по двете дела ще се проведат през март.

Консенсусното мнение на научната общност днес е, че еднополовите двойки са толкова способни да бъдат родители, колкото и разнополовите. Признанието за този факт е залегнало зад позициите на редица професионални организации, сред които:

Gama News
Следвай ни:

Gama News

GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.
Gama News
Следвай ни:
GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Анти-спам ключ * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.