Руското външно министерство: Гей браковете във Великобритания и Франция може да затруднят осиновяването на руски деца

Руското външно министерство: Гей браковете във Великобритания и Франция може да затруднят осиновяването на руски деца

Специалният представител на Русия по човешки права, демокрация и върховенство на закона, Константин Долгов, обяви че плановете на правителствата на Великобритания и Франция да узаконят еднополовите бракове ще затруднят осиновяването на руски деца от британски и френски граждани.

Коментарите си служителят на външното министерство на страната направи в Twitter скоро след като двете държави взеха това решение в националните си парламенти.

Долгов пише: „Британските и френските парламентаристи легализираха еднополовите бракове. Това ще стесни възможностите на граждани от тези две държави да осиновяват руски деца”. Малко по-рано тази година Русия забрани и на американски граждани да осиновяват руски деца, в отговор на черния списък на Американския конгрес на руски граждани, отговорни за нарушаване на човешки права.

Руският омбудсман по правата на децата заяви вчера, че да се разреши на френски граждани да осиновяват руски деца би било „противоконституционно”.

Русия, която узакони еднополовите сексуални контакти по взаимно съгласие през 1993 г. наскоро ограничи свободата на изразяване на ЛГБТ хората, след като няколко области приеха закони, забраняващи „пропагандирането на хомосексуалност” на непълнолетни — гъвкава формулировка, даваща основа за административни санкции на всяко публично говорене за хомосексуалността. Подобен законопроект бе приет на първо четене и от руската държавна Дума. Ако той бъде окончателно приет, това ще забрани позитивната публична реч относно ЛГБТ хората на федерално ниво в Русия.

През декември миналата година президентът Дмитри Медведев заяви, че няма причина хомосексуалността да се регулира, тъй като за повечето руснаци тя не е въпрос от голямо значение. Допитванията до общественото мнение, одобряващи законопроектите с огромно мнозинство обаче го опровергават.

Gama News
Следвай ни:

Gama News

GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.
Gama News
Следвай ни:
GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Анти-спам ключ * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.