Военните в САЩ ще признаят повече привилегии на еднополовите партньори

Военните в САЩ ще признаят повече привилегии на еднополовите партньори

Като едно от последните неща, които ще свърши в мандата си, от секретаря на отбраната на САЩ, Леон Панета, се очаква да признае по-широки права на еднополовите двойки, които служат в армията, и на техните семейства.

Очаква се Панета да направи обявление по въпроса тази седмица, преди официално да сдаде поста. Организацията Аутсърв отдавна лобира пред Пентагона и федералното правителство да бъдат разширени правата на еднополовите семейства в армията, в сферата на настаняването и жетони на военнослужещи (прословутите метални плочки с лични данни, носени от войниците на врата им) за членовете на семействата.

От Пентагона се опитват определят кои облаги ще бъдат приложими и към семействата на еднополови двойки, без да се наруши Законът за защита на брака, определящ на федерално ниво бракd като съюз на мъж и жена. Около 100 са допълнителните привилегии, които ще станат достъпни и за еднополови, освен за разнополови двойки и роднини на такива двойки. Понастоящем те получават минимални права.

Според организацията Кампания за човешки права някои от сферите, които решението на Панета ще покрие, са настаняването, получаването на лични карти като военнослужещи, достъп до продоволственото снабдяване, правна помощ и възможност за отказ да се свидетелства срещу обвиняем партньор.

„Секретар Панета има дълга история на застъпничество за човешките права, тъй че бяхме изненадани от отказа му да обезпечи по-равното третиране на еднополовите двойки в армията”, заяви Алисън Робинсън, изпълнителен директор на Аутсърв и транссексуална пенсионирана военнослужеща. „Надяваме се решението тук да не е половинчато. Да даде на тези двойки по-малки права, от максималните предвидени понастоящем по закон, би било края на една репутация на защитник на правата”.

Рабинсън приветства сенатор Чък Хагел, който ще заеме поста след Панета, който заяви, че ще защитава равенството на еднополовите двойки съгласно всички сега разписани за хетеросексуалните двойки права.

„Предвид, че „Не питай, не казва” падна преди цяла година, смятам, че семействата ни чакаха Министерството на отбраната достатъчно дълго да обезпечи равното ни третиране”, заяви Стивън Питърс, президент на Американската асоциация на съпрузите на военнослужещи.

Други възможни привилегии, осигурявани от армията на САЩ за семействата на военнослужещи, са семейните консултации, помощ при преместване, управление на финансите и др.

„Не питай, не казвай” на популярен език се нарича армейската политика, въведена от кабинета Клинтън през 1993 г., която позволява на хомосексуалните, които не разкриват сексуалната си ориентация, да служат в армията, и забранява на командващите офицери да питат служещите по темата. Този компромисен вариант дойде като компенсация за невъзможността на правителството на президента Клинтън да изпълни предизборното си обещание и да разреши на хомосексуалните да служат като открити такива в американската армия.

Едва 25 са страните по света, които разрешават в армиите им да служат открити ЛГБТ хора:

 1. Австралия
 2. Австрия
 3. Белгия
 4. Великобритания
 5. Германия
 6. Дания
 7. Естония
 8. Израел
 9. Ирландия
 10. Испания
 11. Италия
 12. Канада
 13. Литва
 14. Люксембург
 15. Нова Зеландия
 16. Норвегия
 17. Словения
 18. Уругвай
 19. Финландия
 20. Франция
 21. Холандия
 22. Чехия
 23. Швейцария
 24. Швеция
 25. Южна Африка

Формално в този списък трябва да е и България, поради действащото у нас антидискриминационно законодателство. Такава разпоредба обаче не е изрично разписана в Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България и не е ясно дали задължението за равно третиране се прилага де факто.

Gama News
Следвай ни:

Gama News

GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.
Gama News
Следвай ни:
GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Анти-спам ключ * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.