Бенедикт Къмбърбач преговаря за ролята на Алън Тюринг в биографичен филм

Бенедикт Къмбърбач преговаря за ролята на Алън Тюринг в биографичен филм

Британският актьор Бенедикт Къмбърбач, известен у нас от сериала „Шерлок”, преговаря за ролята на гениалния математик и логик Алън Тюринг, докаран до самоубийство заради хомосексуалността си.

Готви се биографичен филм за британския учен Алън Тюринг с работно заглавие The Imitation Game („Игра на мимикрия”), за който Бенедикт Къмбърбач преговаря, но още не е подписал. Или поне такъв е най-новият слух в британските филмови среди.

Тюринг е сочен като един от бащите на съвременните компютри, успял да разбие шифрите, с които Третият райх управлява войските си по време на Втората световна война. С този си принос той има изключителна роля за победата над Нацистка Германия.

През 1952 г. Тюринг се самоубива, две години след като е „уличен” в хомосексуалност, подобно на Оскар Уайлд преди него, и осъден на химическа кастрация.

През 2011 г. от Уорнър Брадърс купиха правата за филма за 7-цифрена сума, но след като Леонардо ди Каприо отпадна от първоначалния проект от компанията зарязаха подготовката миналия август и той мина в други ръце.

Историята на Тюринг никога не е разказвана на голям екран. През 2001 г. филмът „Енигма” разказа историята на британските криптографи от Блечли Парк, където актьорът Дъгри Скот игра хетеросексуален персонаж, базиран на първообраза на Тюринг. На малък екран историята на учения бе разказана през 1996 г. в Breaking the Code.

Връзката на Шерлок Хоумс и д-р Уотсън пък отдавна е обект на хомоеротични теории, нещо, което признават и самите актьори в сериала на Би Би Си, излъчван у нас по БНТ1.

През декември Стивън Хокинг и други именити съвременни учени направиха подписка, призоваваща британското правителство да реабилитира Тюринг. Дейвид Камерън обеща, че ще бъде разгледан въпросът по отношение на всички, осъждани заради сексуалната им ориентация. В последствие бе изготвен и закон по въпроса, но за да бъде някой реабилитиран трябва да подаде заявление за това. В случая на Тюринг то е неприложимо.

През 2009 г. пък Ричард Докинс, Twitter звездата Стивън Фрай и гей активистът Питър Тачел организираха кампания, след която тогавашният премиер Гордън Браун се извини посмъртно на Тюринг от името на британското правителство.

Gama News
Следвай ни:

Gama News

GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.
Gama News
Следвай ни:
GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Анти-спам ключ * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.