Баптистката църква на Уестборо се включи в борбата около Предложение 8

Баптистката църква на Уестборо се включи в борбата около Предложение 8

Скандално известната Баптистка църква на Уестборо изненадващо се включи в борбата около Предложение 8 като изпрати официално становище до Върховния съд на САЩ във връзка с предстоящото дело, търсещо да отмени вота на гражданите на Калифорния.

През май 2008 г. Върховният съд на щата Калифорния реши, че еднополовите двойки имат право да сключват брак така, както разнополовите. Това решение бе съборено с разлика от малко над 2 процента на референдум по време на президентските избори през ноември същата година. Инициативата за референдума носи името Предложение 8 и променя текста на конституцията на щата Калифорния, като дава определение на брака като съюз между мъж и жена. През 2009 г. Американската фондация за равни права на своя глава и без координация с останалите активисти подава жалба пред федералния окръжен съд за Калифорния. През 2010 г. съдия Вон Уокър взе решение, че забраната за еднополови бракове нарушава Четиринадесетата поправка на конституцията на САЩ. Това решение също бе оспорено пред федерален апелативен съд, който потвърди решението на Уикър. Сега казусът е изправен пред последната инстанция — Върховният съд на САЩ.

Баптистката църква на Уестборо (БЦУ) е независима баптистка конгрегация, непризната от нито една от двете баптистки деноминации в САЩ. Причината — крайната хомофобска, антисемитска, антикатолическа и друга дейност на църквата. БЦУ, която има 40 членове, е с централа в Топека, Канзас, и се ръководи от калвиниста и примитивен баптист Фред Фелпс. Сега БЦУ се включва в борбата за зачитане на Предложение 8, като изненадващо изпрати свое становище до Върховния съд, в което призовава да „защити” нацията от „разрушителните ефекти на еднополовите бракове”.

30-те страници на становището са изпъстрени с цитати от Библията, въз основа на които се заключава, че еднополовите семества са „напълно противостоящи на божиите стандарти”.

„Еднополовите бракове ще унищожат нацията ни”, пишат от църквата. „Ако лидерите на тази държава постъпват така, сяаш Бог е казал една гнусота да бъде третирана като нещо, заслужаващо уважение, почит и благословия с одобрението на правителството, то за Бог това ще е последната граница, възможна за прекрачване”.

Изслушването по делото Холингсуърт срещу Пери ще се състои на 26 март. Съдът ще решава дали Четиринадесетата поправка забранява на щатите да определят брака като съюз на мъж и жена. На следващият ден пък ще се гледа дело, оспорващо Законът за защита на брака — въведен през 1996 г. федерален закон, даващ същото ограничително определение на брака и така препятствайки еднополовите бракове, макар и законени в някои щати, да бъдат признати от федералните власти и институции на САЩ. През 2011 г. Барак Обама обяви, че администрацията му няма повече да защитава пред съда този закон, отваряйки път на гей активистите да отменят дискриминационния текст.

От 1991 г. Фелпс и сподвижници организират непрестанни протести, стъпващи на ръба на търпимостта. Тяхна запазена марка са плакати в крещящи цветове с крайни текстове, открито ползващи хомофобно, антисемитско и антикатолическо слово на омразата, като „Бог мрази педалите”, „Благодарим на Бог за СПИН-а”, „Равините изнасилват дечица”, „Бог казва: САЩ са терористи”, „Бог мрази евреите”, „Педалите са зверове” и др.под. Напоследък за свое място на протести БЦУ избират погребенията на загинали американски войници, където те скандират, че смъртта на загиналите е заслужен отговор от Бог на толерирането на хомосексуалността.

БЦУ е страна по редица ключови дела, очертаващи широките граници на свободата на изразяването според Първата поправка на американската конституция.

Gama News
Следвай ни:

Gama News

GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.
Gama News
Следвай ни:
GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.

1 Comment

  1. Според мен намесата на Фелпс в каквото и да било в момента има точно обратния ефект. Човекът демонстрира толкова откачени възгледи, че всеки мислещ човек по-скоро ще застане на страната на всяка кауза, срещу която БЦУ се бори 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Анти-спам ключ * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.