Католическата църква във Великобритания: хомосексуалните може и да бъдат добри родители, но еднополовите бракове са грешно нещо

Католическата църква във Великобритания: хомосексуалните може и да бъдат добри родители, но еднополовите бракове са грешно нещо

Докато правителството във Великобритания се готви за първото парламентарно гласуване по въпроса за гей браковете, Католическата църква в Англия и Уелс излезе с позиция, че хомосексуалните може и да бъдат добри родители, но въпреки това еднополовите бракове са „неправедни”.

Британски медии определиха документа, представен по-рано тази седмица от католическата църква относно законопроекта за еднополови бракове, като „изненадващо признание. Изпъстреният с непривично мека реторика документ обаче не отстъпва пред многовековната позиция на Светия престол, определяща хомосексуалната интимност като грях, а еднополовите бракове — като „неправедни”. В текста четем:

Действително много еднополови двойки отглеждат деца с любов и грижа. Въпреки това, бракът има същност, различна от всяка друга форма на правно уредени взаимоотношения, без значение с колко любов и отдаденост са изпълнени тези други взаимоотношения…

Основният аргумент, предлаган в подкрепа на еднополовия брак, е аргументът за равенство и справедливост. Според нас обаче, този интуитивно привлекателен аргумент, всъщност е фундаментално ялов. Тези, които защитават позицията в подкрепа на еднополовите бракове, правят това на основата, че е несправедливо еднополовите и хетеросексуалните връзки да бъдат третирани различно. Нашият главен аргумент срещу това е, че не е неравно или несправедливо да се третират различно тези, които се намират в различно положение. В действителност, несправедливо би било да бъдат третирани еднакво.

По-нататък в документа се твърди, че да се позволят еднополовите бракове означава „с течение на времето” да се застраши „с финес, ала радикално, значението, което има брака за всички”.

Във Великобритания има правна регламентация за отношенията на еднополови двойки от 2004 г. насам под формата на т.нар. граждански партньорства. В документа си католическата църква сочи, че подкрепя тази правна форма.

„Опозицията ни спрямо еднополовите бракове не се основава на дискриминация или предразсъдъци; тя се основава на позитивното усилие да се уверим, че уникалните обществени ценности, които понастоящем се предоставят от брака, ще продължат да бъдат предоставяни от тази институция и в бъдеще”, пишат още от църквата.

Сред аргументите за приемане на пълно равенство в брака е това, че настоящата правна форма на регистрираните партньорства не осигурява равни права в сфери като финансите, свободата на придвижване и др. Някои активисти сравняват режима на регистрираните партньорства с максимата „Разделени, но равни” (Separate but equal) — доктрина в конституционното право на САЩ, оправдаваща сегрегацията на чернокожите и отменена с решение на Върховния съд на страната по делото Болинг срещу Шарп (Bolling v. Sharpe) през 1954 г.

В същото време много еднополови двойки отглеждат деца в много страни по света. Според преброяването за 2010 г. в САЩ те са ок. 115 000, а  в Австралия — 20 000. Въпреки че съществува регламент относно статистиката на Европейския съюз, който предвижда като опция преброяването на еднополовите домакинства, Националният статистически институт на България не събра такава статистика при преброяването на населението в България през 2011 г.

Британският парламент ще гласува проекта за правно регламентиране на еднополовите бракове във вторник, 5 февруари.

Gama News
Следвай ни:

Gama News

GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.
Gama News
Следвай ни:
GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Анти-спам ключ * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.