Противниците на равенството трябва да следват примера на Унитарианската църква

Противниците на равенството трябва да следват примера на Унитарианската църква

Председателят на общото събрание на Унитарианските и свободни християнски църкви в САЩ* Дерек Макоули е автор на настоящия материал, в който изказва надежда, че други религиозни групи ще последват примера на конгрегацията му и ще започнат да извършват брачни церемонии за еднополови двойки.

По-възрастните ЛГБТ хора може би помнят Дъдли Кейв, който почина през 1999 г. Той бе един от пионерите на гей активизма и член на унитарианската църква. Днес вероятно би се изненадал от напредъка и от възможността — бих казал даже вероятността — гей браковете да бъдат допуснати в църквата, синагогата или други религиозни храмове. Той беше активен проповедник-лаик и един от първите, започнали да дават религиозна благословия на еднополови двойки. С нетърпение очакваме да видим в нашите църкви и параклиси законни еднополови бракове. Като едни от първите подкрепили благославянето на еднополови граждански партньорства, определено ще се възползваме от свободата, която законодателството ще ни даде в тази посока.

Унитарианската подкрепа за еднополовите бракове се основава на дълбоки духовни ценности. Ние вярваме, че всеки има право да търси Истината и Смисъла за себе си. Тази почит към личната преценка що се отнася до духовни въпроси е естествена последица от начина, по който църквата ни гледа на хората и почита гражданските свободи. Еврейският философ Мартин Бубер пише: „Съществуванието на индивида е факт дотолкова доколкото той встъпва в живи взаимоотношения с други индивиди”. Коментирайки тези думи унитарианският пастор Филип Хюит пише: „Ще предложа същата идея по-простичко, но не непременно по-изчерпателно, като кажа: да живееш значи да обичаш. В този смисъл човекът, който не обича, не живее”.

През вековете унитарианците винаги са били отворени към промени, основани на нови разбирания и прозрения. Първата ни жена свещенослужител бе ръкоположена още през първото десетилетие на 20-и век, доста преди жените да имат правото да гласуват. В нашите прогресивни представи ЛГБТ хората са част от естественото многообразие и хората трябва да дават пълно емоционално и физическо изражение на сексуалността си — „да обичаш значи да обичаш”. Разбрахме, че да се твърди, че връзките на лесбийките и гей мъжете са с нещо по-долу от хетеросексуалните, или — както казва цветущият език на Член 28** — „престорени семейства”, е просто неправилно.

Унитарианските свещеници провеждаха церемонни по благославяне на еднополови бракове по време, когато малко други бяха подготвени за подобна стъпка. Това, разбира се, бе предизвикателство пред либералните принципи на конгрегациите ни и тъй като всяка конгрегация е независима, те са и ще бъдат свободни сами да избират подхода си по тези и други въпроси. Законът трябва да има предвид тази независимост.

Щастлив съм, че научихме някои уроци, които благославянето на граждански партньорства в храма постави пред нас. Приемаме концепцията за незадължителност както на допускане на такива церемонии в храма, така и на упълномощаването на служители, които да ги извършват. Чувстваме, че въвеждането на законодателство, основано на сегашното относно брака, ще бъде както лесно от административна гледна точка, така и благоприятно от гледна точка на изпратеното послание — че еднополовите бракове не са по-нисши или второкласни. Надяваме се да видим разрешени и въпросите, свързани с таксите за регистриране на гражданско партньорство.

Винаги сме били на мнение, че свободата да кажеш „да” на човек от своя пол трябва да върви ръка за ръка със свободата на църкви и отделни личности да казват „не”. Надяваме се, че с времето и други ще споделят нашето разбиране за еднополовите бракове и за това как църквите могат да допринесат за по-широкото обществено приемане на многообразието в едно по-приобщаващо общество.

______________________________

* Унитарианство — религиозно движение, според което Бог има само едно лице, в противовес на тринитарианството (изповядвано и от православието), разглеждащо Бог в призмата на Света троица. (бел. прев.)

** Има се предвид чл. 28 от местна наредба в Англия, Уелс и Шотландия от 1988 г., според която се забранява „преднамереното пропагандиране на хомосексуалност или публикуването на материали с тази цел”, както и „пропагандирането на преподаване за хомосексуалността като престорен вид семейни отношения в държавните училища”. Тези текстове са отменени през 2000 и 2003 г. съответно в Шотландия и останалата част от Великобритания. (бел. прев.)

Gama News
Следвай ни:

Gama News

GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.
Gama News
Следвай ни:
GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Анти-спам ключ * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.