Амнести Интърнешънъл алармира за ужасното състояние на ЛГБТ правата в Камерун

Амнести Интърнешънъл алармира за ужасното състояние на ЛГБТ правата в Камерун

Със свой доклад за нарушения на човешките права, Амнести Интърнешънъл поднови натиска си над Камерун за премахване на анти-гей законодателството.

Няколко години на натиск бяха необходими, за да получи Амнести Интърнешънъл зелена светлина да изпрати свои наблюдатели в Камерун през 2010 г. Правозащитната организация представи събраната информация пред властите през декември, а вчера бе предоставена и публично.

Освен нарушения на фундаментални права, като натиск върху медиите, отказ от разследване на престъпления, извършени от военната полиция, както и окаяни условия в затворите, Амнести посвещава секция в доклада си и на ЛГБТ камерунците.

„Насилие, произволно задържане и арести, както и други форми на нарушения на човешките права, се извършват върху хора на основата на реалната им или предполагаема сексуална ориентация. От около 2005 г. насам те се увеличават”, пише в доклада.

Еднополовите сексуални актове са незаконни според чл. 347 на камерунския наказателен кодекс, а уличените се наказват със затвор до 5 години и глоба в размер на $350.

В доклада се цитира случай на двама мъже, арестувани през юли 2011 г. за „хомосексуално поведение”, за което полицията е заключила по облеклото, речта им и това, че са консумирали Бейлис. След критични реакции от Амнести и Хюман Райтс Уоч по-рано този месец мъжете бяха освободени.

От Амнести подчертават, че институционалната хомофобия обезкуражава ЛГБТ камерунците да докладват пред полицията престъпления от омраза, извършени на основа на сексуалната ориентация. Хомофобията битува открито и в медиите, като най-радикалните случаи са публикувани списъци с имена на камерунски граждани, за които се смята, че са хомосексуални — практика в няколко африкански държави.

В отговор на доклада от камерунското правосъдно министерство заявиха, че хомосексуалността е „противоестествена дейност, търсеща да елиминира възпроизводството на човека”.

Комисията по човешки права на Камерун отказва да разпознае криминализацията на еднополовата интимност като накърняваща човешки права.

„Очевидно е, че е същински ужас да си гей в Камерун”, обобщават от Амнести.

Gama News
Следвай ни:

Gama News

GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.
Gama News
Следвай ни:
GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.

1 Comment

  1. или..да си затворник в собствената си държава. Тези хора не могат да напуснат Камерун и да отидат да живеят в Холандия или Швеция. Съчуствам им :(.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Анти-спам ключ * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.