Арабската пролет е зима за гей хората в Египет

Арабската пролет е зима за гей хората в Египет

Според египетската организация Инициатива за лични права (Initiative for Personal Rights, EIPR) хомофобията е във възход след настъпването на революцията, свалила от власт Хосни Мубарак.

Видимостта на гей хората, излезли на протести по улиците през 2011 г., сега се обръща срещу тях.

„След падането на Мубарак критиката към тези [революционни] групи преминава през езика на сексуалното. Жените са наричани „проститутки” и „изпуснати”, а мъжете — „хомосексуални”, разказва Адел Рамадан от организацията. Организациите, работещи за равенство на ЛГБТ хората в страната са слаби и не получават необходимото внимание, както в съседни ислямски държави. ИЛП е само една от тези организации, макар правата на гей хората да не са във фокуса на дейността им.

Видимостта на ЛГБТ общността в страната е много ниска и революцията им е дала рядката възможност да ходят по улиците открито. Маха, 27-годишна лесбийка, разказва, че отишла да наблюдава протестите, но бързо се присъединила към тях, разбирайки възможността консервативното управление на страната да бъде заменено с правителство, което да признае повече права на гей хората.

„Нямаме свободи, нямаме глас, нямаме нищо”, разказва тя пред Ен Би Си Нюз. „Възползвахме се от първата възможност да се борим. Имаше момент на надежда, но последните години го убиха”.

Според активистката Холуд Билак след революцията поне ЛГБТ общността е била разпозната, а неправителственият сектор е започнал да работи и по този въпрос.

В Египет няма изрично анти-гей законодателство. Въпреки това гей хора могат да бъдат арестувани по други обвинения, като „разврат”, каквито обвинения получиха седмина мъже, арестувани през миналия ноември.

Много гей хора се боят, че управлението на новото правителство, оглавявано от партията „Свобода и справедливост” на Мюсюлманското братство — най-голямото и влиятелно ислямско религиозно и политическо движение в целия арабски свят, уличено в политически убийства и ръководство над паравоенно крило — може скоро да въведе анти-гей законодателство.

Gama News
Следвай ни:

Gama News

GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.
Gama News
Следвай ни:
GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.

1 Comment

  1. В Египет не се ли прие Шериатът като основен „закон“ на страната : „член втори от конституцията, провъзгласяващ исляма за държавна религия, а шериата – за основа на юридическата система в страната.“
    http://e-vestnik.bg/16491/sheriat-sotsializam-za-egipet/
    Явно развитието на ЛГБТ правата в Египет, ще е успоредно с развитието на основните права на гражданите. Не случайно протестите не стихват.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Анти-спам ключ * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.