Белгия е рай за френските лесбийки

Майки-лесбийки с дъщеря им

Докато Франция се готви за масиран протест срещу еднополовите бракове и правото на такива двойки да имат деца, съседна Белгия се е превърнала в истински рай за френските лесбийки, които ходят там да зачеват ин витро. Всяка година около 2000 деца биват зачевани в Белгия чрез изкуствено осеменяване от донор и влизат в ролята на наследници на лесбийски двойки във Франция – услуга, която „дъщерите на дъгата” не могат да получат в родината си.

„Наблюдава се рязко увеличаване на търсенето през последните години, нашите пациенти също допринасят за разпространяването на информацията”, казва проф. Мишел Дюбоа от университетската болница в Лиеж, в югоизточна Белгия. Децата, заченати по този начин, вече си имат и прякор — „Бебетата на Талис” (така се нарича високоскоростният влак, свързващ Брюксел и Париж и с който потенциалните майки пътуват с години, докато станат родители).

Плановете на управляващите във Франция социалисти да разрешат еднополовите бракове и, съответно, правото на такива семейства да имат деца, срещат сериозен отпор от страна както на католическата, така и на мюсюлманската общности в страната на Волтер. За неделя са планирани масови протести срещу тези намерения на властта.

В същото време Белгия е разрешила еднополовите бракове още през 2003 г. (втора след Нидерландия), а правото на изкуствено осеменяване „независимо от гражданския статут и сексуалната ориентация” – от 2007 г. Поради което в страната има 18 центъра, които се ползват предимно от френски майки. „Майките от Франция съставляват 80% от общо 833 случая на изкуствено зачеване, които сме извършили през 2012 г.”, казва проф. Дюбоа. Напливът в най-голямата болница в Брюксел – университетската болница „Еразъм”, е толкова голям, че само за два дни се попълват заявките за цяла година.

Оплождането от донор струва между 350 и 500 евро, забременяването ин витро – около 3000 евро. В същото време хомосексуалните двойки негодуват, че тези средства се възстановяват от държавата на хетеросексуалните двойки. Те твърдят, че би било по-малко лицемерно, ако могат да се ползват от услугата и във Франция, тъй като властите били наясно, че пътуват до Белгия и Испания с тази цел.

Източник: БГНЕС

Gama News
Следвай ни:

Gama News

GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.
Gama News
Следвай ни:
GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Анти-спам ключ * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.